Yhdistys
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kuntoliikuntaharrastusta sen eri muodoissa, kohottaa osallistujien fyysistä kuntoa ja ylläpitää terveyttä sekä herättää kiinnostusta luonnossa liikkumista kohtaan.
Poronpolku-yhdistyksen jäseniä ovat Lopen kunta, Lopen Samoojat, Pirjetan Partio ja Salonkylän Sisu. Yhdistyksen yhteistyökumppaneita ovat Lopen seurakunta, Marskin Maja, Metsähallitus, paikalliset maanomistajat, Puolustusvoimat, Ravintola Huhkajalampi, Riihiristi, Riitalan yhteismetsä, Räyskälän ilmailukeskus, Someron yhteismetsä ja Vekka Liikenne.
Lopen kunta
Lopen kunta on ollut alkumetreistä lähtien mukana järjestämässä Poronpolku-tapahtumia, yhdessä muiden yhteisöjen kanssa. Tapahtuma on merkittävin liikuntatapahtuma Lopella.
Lopella luonto on suuressa roolissa, Lopen ulkoilureitit vievät kulkijan Hämeen järviylängön upeisiin maisemiin. Merkittyjä reittejä on yhteensä lähes 100 km ja ulkoilureittejä löytyykin eri luontolajeja harrastaville perheliikunnasta aktiiviseen maastoliikuntaan. Laajojen metsäalueiden Loppea kaunistavat yli 300 järven ja lammen muodostamat vesistöt. Alueelta löytyy sekä harjujen kuivaa puolukkakangasta että lähdepurojen varren saniaislehtoa.
Lopen kunta on jäsenenä Hämeen Virkistysalueyhdistyksessä. Yhdistys koordinoi alueen ulkoilureittien ylläpitoa ja kehittämistä. Lopen kunnan halki kulkeekin Hämeen Ilvesreitti, joka on yli 250 km:n pituinen.
Lopen kunnassa asuu vajaa 8000 asukasta. Kesäasukkaiden myötä asukasluku lähes tuplaantuu, mikä näkyy myös ulkoilureittien käyttöasteessa. Perinteisen luontoliikkumisen lisäksi Lopelta löytyy mahdollisuuksia esimerkiksi purjelentämiseen Räyskälän ilmailukeskuksessa, ralliautoiluun, enduropyörän tai vaikkapa panssarivaunun ajamiseen. Lopen järvet tarjoavat mahdollisuuden myös sup-lautailuun ja kalastamiseen. Lopella pääset luontoon siis maalla, vedessä ja ilmassa!
Lisätietoa kunnasta löytyy www.loppi.fi ja tietoa ulkoilureiteistä saat ulkoreitistöesitteestä tai liikuntatoimesta Mira Sydänmaa mira.sydanmaa@loppi.fi p. 040 330 6033 tai Satu Suomalainen satu.suomalainen@loppi.fi p. 040 716 6235.
Salonkylän Sisu
Voimistelu- ja urheiluseura Salonkylän Sisu on perustettu vuonna 1964. Seura toimii Työväen Urheiluliitto ry:n jäsenseurana. Seura on aiemmin järjestänyt erilaisia urheilutapahtumia ja kilpailuja, joista kuuluisimmat olivat Maariankisat. Maarian hiihtokisat toimivat aikakaudella, jolloin osallistumisilmoitukset otettiin vastaan lankapuhelimilla, lähtöjärjestykset arvottiin edellisenä iltana ”hatusta vetäisemällä” ja tulokset kirjoitettiin kauniilla käsialalla ruutupaperille. Runsaimmillaan hiihtäjiä oli n. 400.
Poronpolun toimintaan Salonkylän Sisu osallistui ensimmäisen kerran 1969. Aluksi Sisun vastuulla oli reittien kunnostaminen ja kävelijöiden soutaminen Sudensuntin salmen yli. Osanottajamäärän kasvaessa Poronpolku ry rakensi lossi Vorsmannin, jolla helpotettiin soudun ruuhkaa. Lossaaminen tapahtumassa ja lossin huolto on Sisun vastuulla. Marskin Majan vastakkaisella rannalla oli Sisun huoltopiste, joka makkaranpaistonuotioineen on edelleen suosittu levähdyspaikka Poronpolkupäivänä. Toinen Sisun huoltopiste sijaitsee Kenttävartion mäellä.
Poronpolun järjestelyihin osallistuminen on tällä hetkellä Sisun merkittävin toimintamuoto. Itse Poronpolkupäivä ja sen valmistelut työllistävät kymmeniä Sisun jäseniä, kyläläisiä ja muita talkootyöläisiä joka syksy. Salonkylän Sisu on myös Poronpolku ry:n yhteisöjäsen ja osallistuu omalta osaltaan Poronpolun kehittämistyöhön. Lisäksi Salonkylän Sisu osallistuu yksinään ja muiden järjestöjen kanssa yhdessä Salonkylän kehittämiseen ja toiminnan järjestämiseen jäsenilleen ja kylän asukkaille.
Lopen Samoojat
Lopen Samoojat on Suomen Ladun jäsenyhdistys, joka toimii hiihdon ja muun, ensisijaisesti luonnossa tapahtuvan kuntoliikunnan ja retkeilyn edistämiseksi. Vuoden 2020 alussa Samoojien jäsenmäärä oli 340.
Pirjetan Partio
Pirjetan Partio on Lopen kirkonkylässä ja Pilpalassa toimiva vuonna 1975 perustettu partiolippukunta, jolla on noin 80 jäsentä. Pirjetan Partio on yhteislippukunta, eli toimintaan osallistuvat sekä tytöt että pojat.
Poronpolun historia
Ensimmäinen Poronpolku taivallettiin 29.10.1967. Osallistujia oli silloin noin 300. Lähtöpaikkoina toimivat silloin Laakasalo ja Riihisalo. Reittien pituudet olivat 11 km, 16 km ja 24 km.
Ensimmäisen kerran Poronpolun historiassa ylitettiin 1000 osallistujan raja vuonna 1979. Viime vuosina osallistujamäärä on ollut noin 2500. Vuosina 1999-2016 tapahtumakeskuksena toimi Riihisalo.
Merkittävimpiä kasvutekijöitä ovat olleet 1990-luvun alkupuolella käynnistynyt Pirunlinnan peikkoluolatoiminta sekä vuonna 2000 käyttöön otettu kapulalossi Vorsmanni. Myös reitistöä on kehitetty jatkuvasti pysyvällä viitoituksella, portaiden, pitkospuiden ja siltojen rakentamisella. Vuonna 2018 reitit merkittiin eri väreillä.
Poronpolun järjestäjänä toimi vuoteen 2002 saakka Poronpolkutoimikunta. Vuonna 2003 rekisteröitiin Poronpolku-yhdistys.
Vuonna 2016 järjestettiin 50. Poronpolku, joka valittiin myös Häme-päiväksi. Tuolloin osallistujia oli kaikkien aikojen ennätysmäärä 3624. Riihimäen kaupungin myytyä Riihisalon tapahtumakeskukseksi vaihtui vuonna 2017 Räyskälän ilmailukeskus.
Poronpolun nimen historia
Vuoden 1965 tammikuussa tuotiin Sallasta yhdeksän poron tokka Lopen Salonkylän Saarijärven rantaan Marjatta ja Jaakko Estolan Pirttiniemen metsäalueelle. Osuusliike Hankkija teki tutkimusta porojen keinoruokinnasta. Tarha sijaitsi paikalla, jonka kautta ulkoilureitistö kulki ja polun kiertäjillä oli siis mahdollisuus tutustua porotarhan elämään. Näin Poronpolku sai nimensä. Ruokintakokeilu päättyi ja porot lähtivät pois Lopelta vuonna 1974, mutta polku jäi. Vuoden 1975 Poronpolun yhteydessä suoritettiin mielipidetiedustelu osallistujien kesken mahdollisesta nimen muutoksesta. Tiedusteluun vastanneista 90 % oli vanhan nimen säilyttämisen kannalla. Näin Poronpolun nimi säilyi entisellään.
Poronpolun hiihto
Ensimmäinen Poronpolun hiihto toteutettiin vuonna 1971. Tapahtumakeskuksena toimi Laakasalo. Latujen pituudet olivat 10 ja 24 km. Vuonna 1981 Poronpolun hiihdolle tuli kaksi lähtöpistettä: Laakasalo ja Lopen kirkonkylä. Myös latuverkosto laajeni aina 50 km saakka. Osallistumisennätys hiihdossa tehtiin vuonna 1984, jolloin osallistujamäärä kipusi vähän yli 1000. Hiihdot järjestettiin säännöllisesti vuosittain vuoteen 1988. Poronpolun hiihdon järjestäminen päätettiin lopettaa epävarmojen hiihtotalvien ja vähäisen osallistujamäärän vuoksi vuonna 2003.
Poronpolun Polkaisu
Vuodesta 2015 alkaen Poronpolku-viikonlopun lauantaina on järjestetty maastopyöräilytapahtuma Poronpolun Polkaisu.
Poronpolku ry:n hallitus
Puheenjohtaja
Leena Vesto
poronpolkury@gmail.com
puh. 040 831 2427
Jäsen | Tehtävä | Varajäsen | Tausta |
Leena Vesto | Puheenjohtaja | Satu Lampo | Pirjetan Partio |
Taito Lilja | Jarmo Leveelahti | Salonkylän Sisu | |
Pirjo Huhta | Heikki Torkkel | Salonkylän Sisu | |
Yrjö Heimonen | Eija Tammilehto | Lopen Samoojat | |
Erkki Ranta | Anja Mäkelä | Lopen Samoojat | |
Satu Suomalainen | Tuula Pirinen | Lopen kunta |
Lisäksi
- Rahastonhoitaja Irmeli Salokannel, Salonkylän Sisu
- Nettisivuvastaava Antti Hepolampi, Pirjetan Partio
- Somevastaava Anna Liesmala, Salonkylän Sisu
- Ratamestari Erkki Ranta, Lopen Samoojat
- Turvallisuusvastaava Yrjö Heimonen, Lopen Samoojat